Hanoj křížem krážem za jídlem

9. března 2016 v 6:52 | Tiep Nguyen Huu |  Vietnamská kultura

Rádi poznáváte nové, exotické země a její kuchyňi? Zkuste vietnamskou metropoli Hanoj, město, které nikdy nespí, se zajímavými místy k probádání tamní gastronomie…



Všechno někde začíná i končí. Příletěl jsem s matkou na letiště Noi Bai, které je 30km od hlavního města, doporučuji mít známé :D, které Vás vyzvednou - provedou celým letištěm až k exitu. A příbuzné, které Vás minivanem hodí rovnou k nim domů. Letiště je totiž velké, snadno se zde dá ztratit a taxikář Vás může nehorázně natáhnout (plaťte cca 100Kč na 10Km, na cenu se ptejte předem, berou i dolarový cash).


Ocitnete-li se v centru města, co dělat? Obyvatelé Hanoje (cca 8mil.) jsou pěkně nahňácaní na 3,3k km2. Představte si, co taková "prostornost" udělá s lidmi a celou společností. Ve druhé etapě Vás provedu vietnamskou kuchyňí, nejoblíbenější mezi mladými lidmi, připravte si své nadité peněženky. :D


1)Bun Rieu: rajčatovo-krabí nudlová polévka, polévek a variací nebude nikdy dost. Chutná výborně, ostatně jako všechny jiné druhy bun nebo pho. :)


2)Che - populární vietnamský dezert, který najdete v různě barevných variacích a složení, občas je přeslazený, moje máti jej dělá z tapioky a černých fazolí nebo lotosových semen.


3)Bun dau - základem tohoto jídla je smažené tofu (dau), ke kterému Vám v mini/restauraci přidají talíř rýžových nudlí, trochu bylinek a rybí omáčku. Výborné jídlo pro vegetariány.


Nečekejte od tofu zázraky, nemá skoro žádnou chuť, takže musíte namáčet do rybí omáčky. Místo tofu můžete mít hovězí, vepřové, kuřecí, psí :D, všechny možné druhy masa.


4)Com binh dan - Com je v překladu souhrnný název pro oběd či večeři anebo uvařená rýže, co mě poprvé zarazilo (neuměl jsem tehdy moc VN), bylo "binh dan" což znamená v překladu pro "normální, chudé lidi". Takže se za minimální útratu najíte dosyta a ještě Vám to zabalí domů.


Všechno co vidíte na obrázku, bývá v přepočtu za 20-50Kč, podle počtu lidí u stolu. Jídlo Vám i zabalí, pokud pospícháte a všechno nestihnete sníst včas. Takové podniky najdete skoro všude kolem "Staré čtvrti".


5)Pho mai que - "sýrová tyčka" už lehce spadá pod levné, gurmánské jídlo/snack (za cca 8 Kč), kupte si aspoň dva a zapijte citrónovým čajem "tra chanh" nebo pivem "bia hoi".


Prvních pět jídel seženete v podstatě kdekoliv, pak jsou místa tj. ulice, která jsou slavná pouze jedním druhem jídla a všichni obyvatelé Hanoje (nepočítám lidi, žijící v jeskyni :D) vědí, kde se nachází.


1)Bun Bo Nam Bo - nachází se na ulici Hang Dieu č. 67 anebo 7 Ta Hien, pro popis viz. můj přechozí článek o Hanoji.



2)Bo nuong - Xuan Xuan 47 Ma May, grilované hovězí (i jiná masa např. kozí či vepřové) se zeleninou ve "Staré čtvrti". Co je na tomto jídle zvláštního? Nechají Vás sami si ho připravit, přitom sedíte na minižidlích a grill je uprostřed plechového ministolku.


Všechno se započítává extra (bageta, čipsy, nápoje), takže si dejte pozor, abyste u sebe měli dost peněz :D (cca 150Kč/osoba včetně piva, pečiva).


3)Ga nuong - ulice Ly Van Phuc, grilované kuřecí, k večeru je tato ulice vidět i z dálky, kvůli silnému oblaku dýmu, tyčící se k obloze. Neslyšel jsem nic o tom, že by někdo umřel na salmonelu, takže grilují nejspíše pečlivě. :D


K grilovanému masu se hodí hanojské pivo "bia hoi" (když Vás čápnou poliši, mluvte pouze česky/anglicky, doklady neukazujte a po 15ti minutách týrání Vás stejně pustí :D).


4)Xoi Yen - 35 Nguyen Huu Huan ve "Staré čtvrti". Lepkavá rýže se smaženým česnekem, navrch Vám můžou dát různé druhy masa, vajíčko, rybu. Po ránu rychlé, chutné a nasytí Vás do oběda. Restaurace funguje nonstop, takže kdyby Vás v noci po chlastačce přepadl hlad, víte, kde se zastavit. :D


5)Banh Cuon Gia Truyen - 14 Hang Ga ve "Staré čtvrti". Je jemná rýžová placka s různou náplní, kterou si Vietnamci dávají k snídani, k jídlu Vám dají i bylinky a omáčku. Náplň většinou zahrnuje houby, vepřové (u Gia Truyen můžete mít dražší kuřecí nebo krevety). Pro labužníky: přidejte si cvrčka do omáčky. :D (nedělám si srandu, vážně :D)


Jakožto u všech restaurací s balenými rýžovými plackami bývá, připraví Vám jídlo do 2 minut, přímo před Vámi, mezitím si užívejte výhled na rušnou ulici a pobíhající obyvatele.


6)Banh Tom - u Chrámu u Západního jezera (Ho tay). Popsal bych toho jídlo jako krevety na těstíčku, na který jsme zašli ve skupince (konečně tam byl i vn kluk, takže jsem si měl s kým povídat o chlapských záležitostech :D).


Toto jídlo se nejí samotně, protože je spíš na chuť. Dejte si k ní klidně nudlovou polévku, bun cha, mísu se zeleninou/bylinkami atd. a hlavně pivo.


7)Oc xao dua (23 Luong Dinh Cua cena cca 30-60 Kč) - mořští šneci restované s kokosem, jinak jsou na milión způsobů a všude možně u jezer a po Hanoji, každá příprava je svou chutí výjimečná. Všechno se musí vyzkoušet, čím víc, tím větší budete mít kulinářský rozhled nejen o šnecích, ale o všech jídlech obecně. :)


Oc luoc (vařené ve vodě, 1 Dinh Liet cca 60-150 Kč)


Chodit po večerech se slečnami na ochutnávku různých jídel má své kouzlo, avšak se nic nevyrovná domácí kuchyni, s láskou připravené dědečkem, matkou nebo tetou (občas i mnou, jenže se pak vždycky zvedla vlna kritiky :D), na obrázku vidíte moji 2 letou sestřenku, která je přebornice v zdrhání, odmlouvání a "pití piva".


Děkuji za Váš čas strávený čtením mého nejnovějšího článku. Pokud máte připomínky, otázky, neváhejte napsat v komentářích, časem odpovím. Určitě jsem mnoho zajímavých jídel zapomněl, přehlédl, takže si nemyslete, že všechno končí mým článkem, ba naopak začíná. Můžete se také těšit na další pokračování článku o Hanoji, kde Vás provedu místními památkami. Hlasujte prosím v anketě dole pod článkem.

 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Aiko ^_^ Aiko ^_^ | E-mail | 9. března 2016 v 21:41 | Reagovat

No ... tak ti díky - některými jídly si mi udělal chutě, že mám slinu až na podlahu. XD
Ale jak to tak vidím podle tvých článků, do VN jedině s někým kdo se tam vyzná. :-D
Určitě mě zaujala ta sýrová tyčka (rozhodně nejsem proti různým druhům sýra osmaženém v trojobalu ^^) a největší chuť teď mám na tu lepkavou rýži se smaženým česnekem, prosím si navrch s vajíčkem. ^^v

Jo a otázka (vím, že skáču od tématu k tématu, ale vždycky mě u tvých článků něco napadne XD) - co třeba historie VN? Ale spíše myslím tu mytologickou (už dlouho mě totiž fascinuje legenda o tvorovi, co se měl nacházet v řece Mekong - obrovský had Naga). ^^ Na netu toho zrovna moc není a když už, tak si to protiřečí. >.<

2 normální vietnamec normální vietnamec | 12. března 2016 v 23:04 | Reagovat

pěkné počteníčko! Většina z jídel na obrázku jsem se naučil. Z mého pohledu mám pocit, že v okolí jsme jako kuchaři lepší než ženy... :D Už se stává běžné to, že večeři radši udělám sám než, aby to zničila matka nebo někdo jiný(když pominu fakt, že bych svoji matku nenechal ani uvařit jen z principu).

3 Taip Taip | 12. března 2016 v 23:42 | Reagovat

Aiko - když tam pojedeš s tou VN kamarádkou, myslimže bude mít ve VN příbuzné, takže se nemusíš bát. Sýrová tyčka je docela novinka, poslední móda. Lepkavá rýže Xoi je fakt dobrá, ve VN jsem měl k snídani jen tohle anebo Pho, občas jsem si dal Bun a Ban Cuon a už nic víc. Nejlepší je podle mě Xoi smíchaná s kukuřicí, navrch kousky nějakého masa, posypané cibulí, mňamka. :-D  Pak existuje i sladká, červená verze Xoi "Gac", kterou máti tady v ČR udělá tak jednou, dvakrát ročně při nějaké slavnostnější příležitosti.

Mě mytologie moc nezajímá, u mě jede jen jídlo a občas i holky. :DD

Díky normální Vietnamče, máš teda marnou máti. :D Moje máti s tátou měli kdysi pofidérní "restauraci", hlavně na na střeva - "long" a sraženou krev - "tiet canh". Fotřík má neskutečný čich, pozná na 3 metry po čuchu, jestli je jídlo přeslazené nebo bez chuťi. A máti je u jídel přepečlivá, jenže umí jen co se naučila ve VN, když vyzkouší udělat něco nového, vietnamského, tak jí to moc nejde. :D Tudíž jsou novoty ze všech koutů světa jenom ode mě. :-D   Souhlasím, máš pravdu, muži jsou v kuchyňi lepší.  :-P

4 hogreta hogreta | E-mail | Web | 21. března 2016 v 22:07 | Reagovat

Ááách, dostala jsem hlad.

Co to, bún bò Huế v Hanoji? (na osmé fotce) :-D

Na "ốc luộc" jsme v Hanoji taky chodili, kupovali jsme k tomu ještě osmažené sladké brambory, mňam.

A těším se na článek o památkách Hanoje :)

5 Taip Taip | 3. dubna 2016 v 0:20 | Reagovat

Zajímavé jak všechny holky chtějí jen Oc luoc. Nejspíš dieta. :-D  :-D    Fotky jsou pouze ilustrativní. Památky budou až časem, možná v pondělí, jestli budu mít trochu času. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama