Jak uvařit kuřecí děfku? :D

11. března 2014 v 2:14 | Tiep Nguyen Huu |  Vietnamské recepty
Vítám čtenáře u dalšího článku,



Vietnamci jsou věhlasní svou nudlovou děfkou :D (Češi většinou vysloví Phò což v překladu znamená prostitutka), myslím tím "phở" a další druh nudlové polévky je třebas "bún". Čtěte dál.



Určitě umíte vařit, mám na mysli, že alespoň nepřipálíte vodu na čaj. :D Říká se, že nejlépe vaří tlouštíci, podle mě může vařit každý. Nutná podmínka pro vaření jest, aby mu chutnalo dobré jídlo. České obyvatelstvo si již díky glutamátu sodnému (běžná, bohužel i nutná přísada v bistrech) zvyklo na chuť těchto polévek. Nepovažuji se za vyjímečného kuchaře, nicméně jsem za ty roky plné pokusů a nezdarů pár vylepšováků naučil.

Proč si přečíst návod na přípravu Ph (slepičí polévku)? Je to levné, rychlé (relativně rychlé), zdravé a hlavně dobré, určitě Vám zachutná, tak jako zachutnala všem. Není nic lepšího než si jej předpřipravit, přijít domů z práce a připravit si chutné jídlo během 15-ti minut. Ph je hlavně o vývaru a vývaru není nikdy dost, takže pořádně velký hrnec, aby Vám zbyl i na druhý den. Dle své chuti si zvolte druh masa, hovězí nebo slepičí (v tomto případě slepičí), protože vepřové maso a vepřová žebírka se většinou přidává do Bún.

Co k tomu potřebujete?

6-8l vody, koření dle chuťi (hvězdičky badyánu, skořice, hřebíček, sušené kardamomy, hnědý cukr, sůl, pepř, rybí omáčka atd.), nudle doporučuji spíš Bánh phở tươi (čerstvé nudle, protože se nemusí dlouho předmáčet), 1 slepici (nejlíp domácí, poznáte ji podle žluté barvy), 2-3 kila vepřových kostí (podle množství vývaru), 2-3 fialové cibule, trochu zázvoru, bylinky podle chuti - jarní cibulka, bambusové výhonky, koriandrová nať, vietnamská bazalka, čerstvá čili paprička atd.

Hlavní je nepodcenit přípravu!

Slepici důkladně očistěte solí, vepřové kosti omyjte, vepřové kosti v hrnci rychle přiveďte k varu a hnedka vodu vylijte, hrnec vyčistěte a kosti s novou vodou nechte znovu vařit, tentokrát už se slepicí. Fialovou cibulku na půlky nebo čtvrtky, zázvor na jemno, v troubě lehce opečte a spolu s vybraným kořením přidejte do vývaru. Přiveďte k varu, nechte 1-2 minuty probublat a posléze vypněte sporák, přikryjte znovu poklop a nechte znovu min. 3-4 hodiny odležet nebo s velice mírný plamen sporáku. Slepice se uvaří hnedka, takže ji už po cca hodině vytáhněte, aby v masu zůstala šťáva. Vodu do vývaru nedolévejte, polévka pak ztratí hutnost.

Poté co vytáhnete slepici, oddělte maso od kosti, maso nakrájejte, dejte do misky a nechte stranou. Kosti hoďte zpět do hrnce, aby se kýžená šťáva z kostí více vyvařila.



Vylepšováky...

První vylepšovák je použití dvou druhů kostí zároveň, vývar pak chutná o poznání lépe. Čím déle necháte kosti vyvařit, tím více chuťi z nich vyždímáte. Tolik kostí a tuku bývá někdy dosti tučná záležitost a na hladině se Vám bude cosi usazovat, lžičkou tedy pochytejte olej a nečistoty, které plavou nahoře na vývaru a vylejte to třeba do dřezu. Sůl, pepř, rybí omáčku přidávám až na konci, aby se zvýraznila chuť polévky. Podle mě je maso u slepice nejlepší u stehna, protože prsa bývají většinou sušší.

Jak postupovat s nudlemi?
Nudle bývají často převařené nebo nedovařené, chvíli trvá, než se naučíte nejlepší konzistenci. U čerstvých nudlí stačí 10-15 minut předmočit ve studené vodě, u suchých nudlí je třeba 1-2 hodiny. Vodu v hrnci nechte vařit, přidejte trochu octa a oleje. Přiveďte vodu do varu a vyceděné nudle přidejte. Vypněte sporák a 1-2 minuty je nechte změknout (to časem poznáte jak dlouho), vyceďte všechnu vodu a nechte je chvíli odkapat a usušit.

Voilá!
Do hlubší misky postupně poskládejte nudle-maso-bylinky a zalijte vroucím vývarem. Pokud se Vám hnedka napoprvé povede čirý vývar, paráda. Na chuť si pak můžete přidat trochu citrónové šťávy nebo pálivé omáčky.
U hovězí polévky existují dva druhy - uvařený a nedovařený, dobré je použít telecí nebo maso na svíčkovou. U tohoto článku je dosti možné, že výše zmíněný postup není pro někoho dosti podrobný. Samozřejmě můžete tuto polévku připravovat i jinými způsoby, mě tento postup vyhovuje a podobný postup používám i u druhého druhu nudlové polévky - bún. Trénink dělá mistra, takže si cvičte své umění přípravy kuřecí polévky.
Dobrou chuť. Hlasujte prosím v anketě díky.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Anna Anna | Web | 16. března 2016 v 17:40 | Reagovat

To je velmi zajímavé! Hned zítra se stavím koupit suroviny a zkusím si to :). Jinak na otázku ohledně tvé ankety: já preferuji japonskou kuchyni, ale vlastně miluji asijskou kuchyni celou. o to více se těším na zítřejší polévku :).

2 Taip Taip | 16. března 2016 v 23:32 | Reagovat

Díky moc Anno, zkus i rybí polévku, i další recepty, budou postupně přibývat, i dezerty, nápoje atd. až budu mít čas. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama